Det här behöver du för 4 personer:

Isländsk torskrygg 600- 800gr, färsk fänkål, färsk grönkål, charlottenlök, kycklingfond, 
2 dl torrt vitt vin, färsk citron, 2 dl vispgrädde, 50 gr vit choklad, smör, potatis,

rapsolja, socker, salt och cayenne/chilipeppar. 

Så här gör du: 
1. Skär fisken i fyra bitar och gnid in dem med salt och socker. Låt stå i rumstemperatur ca 15 min.

2. Ansa och strimla fänkålen.


Såsen

3.  Skala och finhacka löken. Fräs löken i smör tills den mjuknat. Tillsätt vin och fond och låt koka ihop tills hälften återstår. Häll i grädden och låt koka utan lock ca 5 min. Riv chokladen och blanda ner den i såsen. Krydda med citronsaft, salt och kajenn/chilipeppar.

 

 

 
Pommes paille

4. Skala potatisen. Skär i tunna skivor, gärna på mandolin. Lägg strimlorna i kallt vatten, så länge.

Fisken och grönsakerna
5. Sätt ugnen på 150 grader. Stek fisken i smör i en stekpanna så att den får fin färg. Lägg den i en ugnssäker form, tillaga mitt i ugnen till 55 grader innertemperatur, ca 20 min.

6. Koka fänkålen i lättsaltat vatten någon minut. Ta upp och låt rinna av. Lägg i en ugnsform låt eftersteka i ugnsvärme tillsammans med torsken.
 
7. Lägg grönkålen i en ugnsform, pensla med sesamolja och salta lätt. Låt den stå i ugnen med det andra i cirka 10 minuter. Titta till den, den får inte brännas men skall vara krispig. 

8. Hetta upp oljan till 180 grader. Låt potatisen rinna av och torka den på en kökshandduk. Fritera potatisen så att den får fin färg och blir knaprig. Låt rinna av på hushållspapper och strö salt över.

9. Lägg upp fisken på tallriken, häll såsen runt om och lägg ut. Toppa med pommes paille och garnera med körvel.

Att dricka till: Penfolds Koonunga Hill Chardonnay 2013 • 89 kr • SB 6463