Här delar vi med oss av ett fantastiskt gott torskryggrecept taget från duktige fiskkocken Pär Anders  Bergsqvists vackra fiskreceptbok Hav. Pär Anders driver tillsammans med kollegan Anders Bergvall sköna fiskbutiken Hav Fisk & Catering i Hötorgshallen.   Förutom ett stort utbud av fisk och goda fiskrätter i butiken är båda två ovanligt sympatiska och avslappnade människor med en gedigen yrkeserfarenhet från flera av de främsta restaurangerna i Stockholm.   Laga, ät och njut !

Torskrygg
4 bitar á 180 g
30 g salt 

Rör ut saltet i 1 liter vatten och lägg i fisken. Låt den ligga i lagen i en timme så blir den lättrimmad och därmed fastare i konsistensen. Baka fisken på en smord form i ugnen på 170 grader i ca 15 minuter.

Tillbehör

400 g färska rödbetor
150 g skalade räkor
100 g fetaost i grova skivor
1 knippe körvel
Charlottenlök
50 g hasselnötter / nötallergiker kan ta solroskärnor eller pumpafrön
 

Rosta hasselnötterna  i ugn på 225 grader i 5 minuter, skala och grovhacka nötterna. Koka rödbetorna i saltat vatten tills de är mjuka, skala och skär upp dem i klyftor. Lägg upp på tallrikenmed övriga ingredienser och slå över vinägretten.

Charlottenlök och körvelvinägrett

3 charlottenlökar
1 dl vitninsvinäger
4 msk matolja
1 tsk hackad körvel
salt och peppar

Finhacka charlottenlöken och koka den i vitvinsvinägern tills det nästan kokar torrt. Krydda med salt och peppar. Låt kallna, tillsätt sedan oljan och den hackade körveln. 

Smaklig spis!