Vi älskar vår fina röding som är så användbar och följsam och som funkar i alla världens smakriktningar utan att förlora sin starka personlighet.

Här kommer ett recept inspirerat av Thailand. Byt gärna ut ingredienserna efter tycke och smak men glöm aldrig att behandla fisken med respekt och stek den inte för länge.

Äggnudlar (går lika bra med ris - eller glasnudlar om du inte gillar eller tål vete och ägg)
Zuccini
Sugar snaps
Charlottenlök eller färsk lök
Röd paprika
Färsk lime eller citron
Sesamfrö/ sesamolja om du gillar
Vitlök och lite färsk chili för extra hetta om du vågar
Gurkmeja för den gula vackra färgen
Röd/ grön chilipasta
Kokosgrädde
Jordnötspasta eller jordnötter/ nötallergiker kan byta mot solrospasta eller solrosfrön
Färsk koriander eller bladpersilja Använd gärna lite fisksås eller ostronsås för den fina sältan


Gör så här:

NUDLARNA
Häll kokande vatten över nudlarna och låt dem mjukna men inte för mycket, tänk al dente.

Ta upp nudlarna och låt dem rinna av. Värm olja som du gillar, gärna kokosolja.När oljan är lagom varm låt vitlöken mjukna, tillsätt någon tesked röd eller grön chilipasta rör om.Lägg i zuccini, delade sugarsnaps och den finskurna röda paprikan, stek en stund tills grönsakerna mjuknat något.

 

Lägg ner nudlarna i pannan rör om stek snabbt smaksätt med en lagom skön mängd lime och lite fisksås om du har det hemma. 

Ställ åt sidan. 

FISKEN

Stek rödingfilén i hälften smör och hälften olja i het panna tills skinnsidan blir gyllenbrun. Ta av pannan från värmen. Vänd eventuellt fisken en snabbis. OBS! Var försiktig så att du inte steker fisken torr.

 

SÅSEN
Bryn finhackad charlottenlök i lite olja tills den mjuknat, lägg ned en nypa gurkmeja och en matsked jordnötssmör eller mixade jordnötter, tillsätt kokosgrädden och lite lime och så lite sälta och peppar från kvarnen efter smak. Smaka av. Lägg upp nudlar och den hela rödingfilén på en tallrik strössla över sesamfrö och häll upp såsen en liten skål, strössla över koriander och ställ skålen på tallriken. Njut!