Gingravad  lax, odlad utan antibiotika, Färöarna

6 port

 drygt 1 kg mittbit av färsk eller tinad isländsk lax

1/2 dl salt

1/2 dl strösocker

1 tsk grovstött vitpeppar

1/2 msk finstötta enbär

ca 2 msk gin

 

Bena ut laxen till 2 sidfileer

Ta bort småbenen i sidorna med plattång, men låt skinnet sitta kvar.Blanda salt, socker, peppar och enbär.

 

Droppa ginen på filéernas köttsidor. Lägg ca hälften av krytddblandningen på ena köttsidan, lägg andra filebiten med köttsidan ”skavfötters” tätt mot den första. Klappa in resten av kryddorna på skinnsidorna och lägg den dubblade filen i en plastpåse. Förslut (och lägg i en form om den skulle läcka) 
i kylen 2 dygn. Vänd påsen flera ggr under tiden.

 Skär fileerna i tunna skivor med vass böjlig kniv.

 Servera enbärssmakande, gingravad lax med avocadosås.

Avocadosås

Mixa 1 urgröpt avocado med saften av 1 lime, rör för hand 1 dl gräddfil, 3/4 tsk salt, 3 droppar tabasco och 2 msk finklippt dill.