Gräddbräserad röding med bladspenat

En jättegod och snabblagad lunchrätt att bjuda på när vännerna kommer på besök. Röding är helt klart en favoritfisk som aldrig sviker och passar hop med de flesta smakriktningar och ingredienser.

 Det här behöver du för fyra personer:

cirka 800gr rödingfilé

Smör till stekning

5 dl vispgrädde

pressad citronsaft

hackad dill

hackad gräslök

500 gr färsk bladspenat

1 purjolök

1 vitlöksklyfta, hackad

salt och peppar

Garnering:

Citronklyftor och några dillkvistar

 

 

Så här gör du:

Dela rödingfiléerna i lagom stor bitar (tre bitar per filé)

Stek i smör tills skinnsidan fått fin färg och köttet ljusnat något (inte för länge, fisken får inte bli torr)

Häll i grädden i stekpannan och låt koka ihop en stund. Smaka av med citronsaft, dill, gräslök och salt och peppar. Ställ åt sidan med lock för att behålla värmen.

Smält smör i en kastrull. Lägg ner den strimlade purjolöken och hackad vitlök, låt mjukna i någon minut och tillsätt sedan den färska bladspenaten. Låt det gröna koka ihop men för länge så att spenaten förlorar sin färg och spänst. Salta och peppra.

Lägg upp spenatblandningen på en djup tallrik, toppa med den gräddbräserade rödingen, några citronklyftor och dillkvistar. Dra några drag med pepparkvarnen.

Voila! Supermumsigt och snabbt gick det!